logo-editoo

5 tips voor de werving van bestuursleden

samen bereik je méér

Steeds vaker horen en lezen we over verenigingen die het moeilijk hebben. Er zijn te weinig bestuursleden wat zorgt voor te veel taken voor te weinig mensen. Dat gaat ons aan het hart: bij editoo zien we de waarde van een vereniging als plek om je passie te delen. We willen in deze blog dan ook graag praktische tips geven die je kan toepassen bij het vinden van bestuursleden voor je eigen vereniging.

vergroot de veerkracht van je organisatie

Bij editoo werken we samen met redacties voor uiteenlopende doelgroepen en zijn altijd nieuwsgierig naar de verhalen achter mensen en organisaties. Zo horen we graag wat ze gedaan hebben om een krachtig bestuur te hebben.Wat tips die we hebben opgehaald:

  1. Maak voor het vinden van een bestuurslid een duidelijk profiel. Zo weet een bestuurslid meteen waar hij aan toe is, wat het werk inhoudt en wat hij van je organisatie kan verwachten.
  2. Het is voor mensen vaak lastig om ‘ja’ te zeggen als ze weten dat er veel werk ligt wat op weinig schouders rust. Je kunt een voorwaarde stellen: ‘zeg je ja als we vijf mensen weten te werven’? Zo weten potentiële bestuursleden dat ze er niet alleen voor komen te staan. 
  3. Mensen willen graag gevraagd worden in plaats van zelf moeten opstaan. Nodig potentiële bestuursleden uit en doe een appèl op hun competenties. Leg uit waarom juist die persoon een waardevolle bijdrage kan leveren. 
  4. Ben bereid om te schuiven in takenpakketten binnen het bestuur als een nieuw bestuurslid zich aandient. Bekijk waar ieders motivatie en competentie ligt om daar zoveel mogelijk bij aan te sluiten.
  5. Kom je er echt niet uit en staat er niemand op? Bekijk de alternatieven: is een fusie met een andere vereniging een oplossing of kun je taken outsourcen? Houd het belang in de gaten: een aansprekend aanbod in je eigen lokale omgeving. 

Tot slot nog een advies aan verenigingen. Weet wat jouw vereniging te bieden heeft en weet wat de drijfveren zijn van vrijwilligers. Zet deze kennis in bij de werving. Bij huidige vrijwilligers kun je achterhalen wat de vereniging of organisatie interessant maakt om vrijwilligerswerk te doen. 

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.