logo-editoo

de strijd om de vrijwilliger is heftiger dan ooit!

zoektocht naar vrijwilligers

De wereld was begin dit jaar te klein toen voetbalclub VV Bladella vier spelertjes royeerden. De reden: ze hadden niet genoeg lootjes voor de verenigingsloterij verkocht. Als lid van de voetbalvereniging werd er een tegenprestatie verlangd, in dit geval het verkopen van de loten.

Een bekende tegenprestatie is het doen van vrijwilligerswerk. Helaas kampen steeds meer verenigingen, clubs en organisaties met een tekort aan vrijwilligers en toenemende vacatures. Dit terwijl de‘participatiemaatschappij ook aan de vrijwilliger blijft trekken. De strijd om de vrijwilliger is heftiger dan ooit!

nederland vrijwilligersland

Tegenwoordig denken we dat we minder voor elkaar overhebben dan vroeger. Uit onderzoek blijkt gelukkig dat dit niet klopt. Sterker nog: Nederland staat in Europa in de top als het gaat om het doen van vrijwilligerswerk. Het aantal vrijwilligers is al jarenlang stabiel en stijgt door de vergrijzing de komende jaren juist. Er komen veel gepensioneerden met voldoende vrije tijd aan.

vraag mensen persoonlijk

Vroeger deed men vrijwilligerswerk vanuit de kerk of voor de vereniging. Een vanzelfsprekendheid die tegenwoordig een stuk minder is. Mensen die geen vrijwilligerswerk doen noemen als belangrijkste reden dat ze hier nooit voor zijn gevraagd.

De overheid wil dat we als vrijwilligers steeds meer voor elkaar doen. Hier ligt voor verenigingen een geduchte concurrent op de loer. Je moet als vereniging goed in de gaten hebben hoe je de vrijwilliger aan je bindt en waar je nieuwe vrijwilligers vindt. De manier waarop mensen vrijwilligerswerk doen is namelijk veranderd. Vrijwilligers willen graag ergens bij horen. Ook is flexibel vrijwilligerswerk voor mensen steeds belangrijker. Het moet wel in de agenda passen.

vrijwilliger 2.0

De vrijwilliger van nu kiest voor overzichtelijke projecten. Vrijwilligerswerk is maatwerk geworden. Voor organisaties betekent dit dat ze goed moeten weten wat zij de vrijwilliger kunnen bieden. Slimme ruilmiddelen zijn: een goed gevoel geven, je ontwikkelen en ervaring op doen. Ook belangrijk: geef mensen de zekerheid dat hun kostbare tijd goed besteed is. Daarnaast vraagt de vrijwilliger om waardering.

meer weten?

Wil je meer weten over hoe je als vereniging of club vrijwilligers werft en aan je bindt? Lees dan ons digitale magazine waarin we succesvolle voorbeelden uit de praktijk presenteren en interessante tips geven.

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.