Vier mythen over papier doorgeprikt
Begin augustus werd bekend dat ‘Earth Overshoot Day’ nog nooit zo vroeg is gevallen als dit jaar. Bij NOS op 3 leggen ze uit dat we eigenlijk twee aardes nodig hebben om te blijven leven zoals we nu leven. Gelukkig is er ook positief nieuws, we kunnen de situatie nog kantelen. Maar dan moeten we dit wel met z’n allen doen! Een sector in de Europese Unie die hierin voorop loopt is de papierindustrie. Om dit verder toe te lichten bekijken we vier mythes over de papierindustrie in de EU. Hiervoor vallen we terug op Duitse onderzoeksresultaten en informatie van onze eigen papierleverancier Sappi.
1. De papierindustrie vernietigt bossen
Het duurzaam gebruik van bossen is voor de papierindustrie cruciaal. Want ook voor de toekomst hebben ze hout als grondstof nodig. Hout is hiermee een duurzame en hernieuwbare grondstof. Er wordt al jaren ingezet op het laten groeien van de Europese bossen. Tussen 2005 en 2015 zijn de Europese bossen met 44.000 vierkante kilometer gegroeid. Dit is een gebied groter dan Zwitserland.
Houtkap voor de papierindustrie maakt maar een klein deel van de ontbossing uit. Wereldwijd wordt de helft van de ontbossing gebruikt voor energieopwekking, 28 procent voor bouwwerkzaamheden en maar 13 procent voor de papierindustrie. 92.2 procent van de door de papierindustrie beheerde bossen in Europa voldoet al aan de internationale regels voor duurzaam beheer. Hierdoor komt bijna al het verwerkte Europese hout uit duurzaam beheerde bossen.
3. Digitale communicatie is beter dan papier
Of we nu een e-mail of een brief sturen, beide vormen van communicatie hebben impact op het milieu. Het antwoord op wat van beide opties meer milieuvriendelijk is, is lastig te geven. Hiervoor moet je ook kijken naar de totale levenscyclus van het communicatiemiddel. En dat is bij een computer of smartphone veel korter dan bij papier. Daarnaast denken we vaak dat digitale communicatie geen energie kost, dit is een misvatting. Ter vergelijking: ruim 4200 huishoudens gebruiken in één maand net zoveel energie als alle Google-zoekopdrachten in Duitsland.
2. Papier recyclen we toch, waarom nog bomen kappen?
Het leeuwendeel van het papier in Europa wordt al gerecycled. Dit gebeurt al met méér dan de helft van het gewone papier en met negen op de tien kranten. Echter heeft het recycleproces zijn grenzen. De cellulosevezels kunnen slechts vier tot acht keer verwerkt worden. Daarom moeten er ook nieuwe vezels worden toegevoegd. De vezels die niet meer kunnen worden gebruikt, worden omgezet in hernieuwbare of groene energie. Verder is überhaupt niet al het papier te recyclen. Het doel van de Europese papierindustrie is om het huidige recyclingpercentage van 70 procent te handhaven.
4. Papierproductie verbruikt te veel energie
Net als andere industrieën heeft de papierindustrie energie nodig. Voornamelijk voor de machines en voor het laten drogen van de papierbanen. Een voorbeeld: in Duitsland wordt ongeveer 800 kWh energie verbruikt van 200 kg papier te maken. De 200 kg papier is gelijk aan wat een gemiddelde EU-burger per jaar aan papier verbruikt. Ter vergelijking met 800 kWh energie kan één computer maximaal acht maanden lang continu werken.
Ongeveer de helft van het energieverbruik van de Europese papierfabrieken komt van hernieuwbare energiebronnen die Co2-neutraal zijn. Verder wordt het natuurlijke afvalmateriaal omgezet in biomassa-energie en weer gebruikt voor de papierproductie.