logo-editoo

kbo, afdeling velden aan het woord

KBO

Iedere maand zijn er KBO afdelingen die met de online tool van editoo een nieuwsbrief / magazine maken, die in het landelijke magazine ingevoegd kunnen worden.  Aan het woord Ger van Rensch, Renita van Herpen en Hay Lucassen redacteuren van KBO velden.

Onze vereniging geeft 10 keer per jaar een Nieuwsbrief uit en in januari het activiteitenprogramma voor het komende jaar. Het doel van deze Nieuwsbrief is boeien & binden van de leden. Dat gebeurt met (verenigings)nieuws, handige tips, aankondiging van activiteiten, terugblik op recent gehouden activiteiten, achtergrondinformatie die interessant kan zijn voor de lezers, columns, enz. We streven naar een zeer gevarieerde inhoud.

De redactie bestaat uit drie personen. Naast de redactie leveren ook anderen binnen de vereniging een bijdrage aan de inhoud. Kortom: een blad van en voor de leden. Het proces van voorbereiden en afsluiten van een uitgave werkt prima. Dat geldt ook voor de logistiek rondom de uitlevering. Voor ons biedt Editoo in de praktijk een handig hulpmiddel om op een efficiënte manier te komen tot een aantrekkelijke Nieuwsbrief met een professionele uitstraling. Het product wordt -blijkens de reacties- door de lezers goed gewaardeerd.

de nieuwsbrief van toen en van nu

De KBO Velden maakt nu bijna twaalf jaar een Nieuwsbrief. Destijds werden acht stuks A4 bladen gemaakt, gekopieerd met een zwart-wit printer en naar de leden gebracht. Het afdrukken van de 300 Nieuwsbrieven duurde al gauw een halve dag. Daarna werden de bladen afzonderlijk geniet. Sinds april 2010 maken we met de redactie de Nieuwsbrief en het Jaarprogramma met het programma van Editoo (voorheen SMIC). De Nieuwsbrief bestaat uit 4 kleuren en 4 zwart-wit pagina’s.

KBO Velden heeft op dit moment rond  de ±455 leden. De KBO laat nu tien keer per jaar ±355 Nieuwsbrieven van 8 kantjes A4 drukken. Vaak is het zo, dat 4 te weinig is en 8 te veel. We vullen dit dan op met gedichtjes, foto’s van de leden zelf of zaken die ouderen leuk/ interessant vinden. Wij horen van onze leden dat juist deze artikelen het blad zo aantrekkelijk en de moeite waard maken.

Een keer per jaar -in januari-  worden ± 400 Jaarprogramma’s van 12 kantjes A4 gedrukt (8 kleurenpagina’s en 4 zwart-wit). Editoo zorgt bij beide documenten voor het printen, afwerken en de verzending.

redactie taken verdelen:
De redactie bestaat uit drie leden en we hebben de taken als volgt verdeeld:

redactielid 1: draagt zorg voor de algehele coördinatie; het aanleveren van teksten en foto’s, informatie over activiteiten van de KBO, interessante zaken voor ouderen binnen het dorp. Ook leden leveren elke maand gedichten, kleine artikelen of foto’s die de redactie plaatst in de Nieuwsbrief.

redactielid 2: Zorgt voor de algehele controle en het bewerken van de teksten, foto’s die binnenkomen, plaatst deze in Editoo (de opmaak) en zorgt er eveneens voor dat maandelijks de Nieuwsbrief tijdig wordt afgesloten, zodat onze leden de Nieuwsbrief tegelijkertijd met het KBO-PCOB Magazine (voorheen Nestor) ontvangen.

redactielid 3: corrigeert teksten en levert artikelen aan. Met name artikelen en foto’s uit vroegere tijden worden door onze leden bijzonder op prijs gesteld.

De laatste controles –voordat een editie wordt afgesloten- worden gezamenlijk uitgevoerd. Onze redactie werkt met plezier in Editoo. Het programma is relatief eenvoudig, maar vergt wel enige oefening. Als redactie werken we binnenkort 9 jaar met het Editoo systeem. En nog steeds leren we nieuwe dingen bij, die het blad nog mooier en duidelijker maken. De Supportafdeling van Editoo staat altijd klaar om te helpen op momenten dat dit nodig is, via e-mail of met telefonisch advies

kosten:
Toen we nog op de ‘oude’ manier werkten, bedroegen de kosten rond de € 1.800,-. Nu betalen we voor de 3.775 bladen -waarvan 4 pagina’s in kleur en 4 in zwart-wit- rond de  € 2.000,-  In onze Nieuwsbrieven zijn geen advertenties opgenomen.

Misschien interessant om de kosten van 1 Nieuwsbrief eens kenbaar te maken: het gebruik van het Editoo systeem, het afdrukken van de Nieuwsbrief (4 kleuren en 4 zwart-wit pagina’s) op stevig papier en ook nog thuisbezorgd, kost onze KBO slechts € 0,46 per stuk. Soms laten we mensen weleens raden wat ons blad kost. Dan hoor je meestal bedragen die veel en veel hoger liggen.

meerwaarde en waardering bij de leden van kbo velden

De Nieuwsbrieven die via Editoo naar onze leden gaan, zien er keurig en verzorgd uit en worden gedrukt op dik, enigszins glanzend papier.

Ons bestuur, maar ook wij als redactie vernemen dikwijls van onze leden het volgende: ‘Als het KBO-PCOB Magazine en de Nieuwsbrief op de deurmat vallen, kijk ik altijd eerst in de Nieuwsbrief. ‘Wat in de Nieuwsbrief staat, wil ik gewoon eerder weten’, zegt men dan. Ook spreken ze waardering uit voor de mooie opmaak en de foto’s. Eén en ander spreekt zich rond en het is dan ook niet  vreemd dat de diverse activiteiten van onze vereniging en de verzorgde Nieuwsbrief maandelijks nieuwe leden opleveren! Een bijkomend voordeel van de Nieuwsbrief en het Jaarprogramma is dat onze ledenwerver regelmatig senioren/ouderen benadert, aan hen deze boekjes afgeeft en daarbij zegt dat hij over een 3- tal weken terugkomt om te vragen wat ze van de boekjes  hebben gevonden. Ook dit plan van aanpak levert regelmatig nieuwe leden op.

Ger van Rensch, Renita van Herpen en Hay Lucassen
Redactie KBO Velden

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.