logo-editoo

hoe maak je een goede tekst voor je magazine?

teksten schrijven

Je bent druk bezig met het maken van je eigen magazine of blad voor je vereniging, organisatie of club. Natuurlijk wil je dat je lezers dit blad met plezier kunnen lezen. Maar hoe schrijf je dan een aantrekkelijk ogende tekst met alle informatie erin die je graag wilt vertellen? Je leest het hieronder.

gebruik een krachtige titel

Wat je wil overbrengen met je tekst, oftewel de kernboodschap, dat is de titel. Begin daarom ook altijd met een titel en schrijf vervolgens de rest van je tekst. Om ervoor te zorgen dat je de aandacht van de lezer trekt is het belangrijk om een korte en opvallende titel te gebruiken. Hierdoor wordt de lezer nieuwsgierig naar de rest van het artikel. De titel moet namelijk vertellen wat de lezer te weten komt als hij de tekst leest. Daarnaast is een goede titel beloftevol, specifiek, geloofwaardig én roept hij een emotie op bij de lezer.

geef je tekst koppen en alinea’s

Lange teksten lezen minder prettig dan kortere teksten met alinea’s. Het gebruik van alinea’s maakt de tekst namelijk overzichtelijk. Toch is het bij iedere tekst belangrijk om veel tussenkoppen te gebruiken. Hierdoor kan de lezer in één oogopslag zien uit welke onderwerpen de tekst bestaat en bied je de lezer een pauze om de alinea te verwerken. Maak dus vooral gebruik van een tussenkop na twee of drie alinea’s.

maak je tekst persoonlijk

Schrijf je een artikel voor een bepaalde doelgroep? Ken deze doelgroep dan en zorg ervoor dat je de lezers echt aanspreekt. Doe dit bijvoorbeeld door ‘u’ of ‘jij’ te gebruiken in plaats van ‘men’. Daarnaast werkt het beter om in de wij-vorm te schrijven. Dit is namelijk persoonlijker en het zal je lezers sneller aanspreken.

creëer overzicht met lijstjes

Naast dat je met koppen en alinea’s zorgt voor een overzichtelijke tekst, doe je dat ook met lijstjes of opsommingen. Dankzij het gebruik van een lijstje kun je je boodschap meestal ook nog eens korter overbrengen. Daarnaast zorg je voor een goede variatie in je artikel. Zo blijven de lezers van het tijdschrift geboeid.

gebruik beelden

Natuurlijk kan je met je tekst al heel veel zeggen, maar door goede beelden te gebruiken kan een tekst nog meer de aandacht van de lezer trekken en ziet het artikel er automatisch aantrekkelijker uit. Gebruik dus mooie, scherpe en sfeervolle foto’s. Wil je weten hoe je een goede foto maakt? Bekijk onze blog met fotografietips!

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.