logo-editoo

kerkbladen maken: het wordt zo goed gelezen!

kerkbladen maken: Het wordt zo goed gelezen!

Zelf een blad of krantje maken, het zit Ineke van Huissteden in het bloed. Als kind was ze al actief bij de schoolkrant. Logisch dat ze dan ook geen nee kon zeggen toen ze 15 jaar geleden gevraagd werd voor de redactie van het kerkblad. Nog altijd maakt ze met veel plezier ‘Ontmoeting’ van de protestantse gemeenten in Rheden en Ellecom.

Ineke is dus met recht een ‘oude rot’ in het succesvol maken van club- en kerkbladen te noemen. Al wil ze het liever zelf zo niet noemen. Ik vind het gewoon leuk om met schrijven en bladen bezig te zijn. En zolang ik het leuk vind, blijf ik het doen. En dat is dus al een heel lange tijd!

ontwikkelingen gezien

Het schoolkrantje waar Ineke vroeger aan meewerkte zag er natuurlijk heel anders uit dan de bladen die tegenwoordig gemaakt worden. Dat merkt ze ook bij het kerkblad waarbij ze betrokken is.

Ineke: Sinds een jaar of vier geven wij via editoo ons kerkblad uit in magazinevorm. We komen nu tien keer per jaar uit en dat is precies genoeg. We zijn overgestapt van zwart-wit op kleur. Dit was vroeger natuurlijk heel anders, toen werd het schoolkrantje gewoon gestencild. Nu we in kleur uitkomen is het gebruik van foto’s ook veel belangrijker geworden. Mensen verwachten dat en blijven mede daarom het blad koesteren.

geïnspireerd blijven

Om bij te blijven op ‘bladengebied’ vindt Ineke het leuk om naar andere bladen en magazines te kijken. Hierbij vindt ze het vooral mooi hoe foto- en natuurbladen worden opgemaakt en samengesteld. Ineke: Ik ben geabonneerd op natuurblad ROOTS, daarin zie ik hoe belangrijk mooie foto’s zijn. Verder is het een schoolvoorbeeld van hoe je netjes een blad opmaakt dat prettig leest. Daardoor blijf ik geïnspireerd. We plaatsen in ons kerkblad bijvoorbeeld daarom regelmatig grote foto’s.

Daarnaast blader ik regelmatig bladen van kerken uit de omliggende dorpen door. Het is altijd leuk om te zien wat zij maken en waarover ze schrijven. En soms wisselen we artikelen uit. Zo helpen we elkaar! Bij ons in het dorp is de kerk echt een ontmoetingsplek. Ook voor mensen die niet tot onze gemeente behoren. Er zijn regelmatig optredens, exposities en andere evenementen. Daar wordt dan in kerkbladen in de omgeving over bericht.

alleen is zo alleen

Ontmoeting is het gezamenlijke blad van twee kerkgemeentes, uit Ellecom en uit Rheden. Daarom vindt Ineke het belangrijk dat het blad door meerdere mensen uit beide kerken gemaakt wordt. Het kerkblad maken we met zeven mensen. Iedereen heeft zo zijn taak en levert zijn of haar bijdrage aan. Ik zet het daarna online in elkaar en sluit de opdracht af. Vroeger bracht je alles naar de vormgever en moest je maar zien hoe het er uit kwam. Nu met editoo doe je het echt zelf, en dat vind ik leuk. Het blad is nu nog meer van ons. En als het er dan gaaf uitziet geeft dat een geweldig gevoel!

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.