logo-editoo

help mijn vrijwilliger is op vakantie

help mijn vrijwilliger is op vakantie!

Maar hoe dan? Die vraag wordt op veel plekken gesteld. Voor sommige clubs en verenigingen is dit goed op te vangen door de zomerstop, maar op veel plekken ook niet. Dit merkte ik zelf ook bij de lokale radio en televisie in de zomer van 2011 toen ik daar vrijwilligerswerk deed.

Echter was dit voor mij een mooie kans! Omdat er veel vrijwilligers die zomer met vakantie gingen bleef er veel werk liggen. Werk dat ik als journalist in opleiding mooi kon oppakken. Er werd zo voor mij een ware speeltuin gecreëerd, waarin ik naar hartenlust kon oefenen en dingen uitproberen.

grijp je kans

Die zomer was er genoeg vrije tijd. Tijd die ik mooi kwijt kon in het maken van televisie- en radioitems. Omdat er weinig vrijwilligers waren kon ik doen wat ik wilde. Ik heb er heel veel uitgeprobeerd en geleerd. En dat is precies de mooie meerwaarde, kijken of het radio- en televisiewerk mij zou liggen. Die kans bood het lokale televisiestation mij. Het was een echte win-winsituatie: ervaring opdoen en er kwamen televisie-items. Die zomer heb ik ervaren dat televisie en radio niet helemaal mijn ding zijn, daarom richt ik me sindsdien meer op schrijven.

schep mogelijkheden

Maar wat kunnen we leren van dit voorbeeld? Veel jongeren en studenten zijn opzoek naar het opdoen van ervaring en willen daarbij ook graag iets goeds doen. Vrijwilligerswerk past daar heel goed bij. Vaak zijn ze best bereid in de zomer de handen uit de mouwen te steken, maar dan moet het wel echt iets toevoegen. Zoals dat bij mij ook het geval was, ik kon ervaring op doen in een veilige omgeving.

Als vereniging, stichting en organisatie die vaak met vrijwilligers werkt is dit een uitgelezen kans om ook in de zomer genoeg vrijwilligers te hebben. Dan is het wel belangrijk om te bieden wat de ‘zomer vrijwilligers’ willen, ze zijn immers behoorlijk kritisch. Het moet hun ook wat opleveren. Ze zoeken naar concrete en afgebakende opdrachten waarbij ze echt iets kunnen leren of ervaren. Als je dit soort vrijwilligerswerk voor een bepaalde periode kan bieden, liggen er denk ik mooie kansen voor de zomerperiode!

project voorbeelden?

Het project wat mij werd geboden, was het maken van nieuwsitems en alternatieve filmpjes. Maar er zijn natuurlijk veel behapbare projecten te bedenken, zoals het opknappen van het clubgebouw, wandelen met ouderen of een vakantie begeleiden van kinderen. Ik heb nog wel een tip voor het vinden van toepasbare en goede projecten. Neem op tijd contact op met opleidingen en vraag daar waar de ontwikkelbehoefte van de studenten ligt. Ze kunnen vast waardevolle informatie verstrekken! Voor mij werkte het zeker.

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.