logo-editoo

foto’s gedrukt zoals ze zijn bedoeld!

foto’s gedrukt zoals ze zijn bedoeld!

Bij editoo krijgen we regelmatig vragen over foto’s die in het clubblad zijn gedrukt. Ze kunnen er namelijk net even anders uitzien dan op het beeldscherm. In deze blog leggen we uit waar dat verschil vandaan komt. En hoe je het beeldscherm en het drukwerk beter op elkaar kan afstemmen.Een gezonde verhouding van tekst en foto’s in een blad versterkt de leesbaarheid. Teksten versterken een foto, maar andersom geldt hetzelfde. Wij zien dat verenigingen, kerken en zorgorganisaties hier steeds kritischer in worden. Daardoor kijken ze ook kritischer naar de foto’s die ze plaatsen. In deze blog bieden wij handvatten om die foto’s nog mooier gedrukt te krijgen.

waar komt het verschil vandaan?

Een beeldscherm toont RGB-kleuren en ons drukwerk CMYK-kleuren. In beide gevallen zijn de kleuren anders opgebouwd en daardoor kan het er net anders uit zien. Het grootste verschil is dat het beeldscherm is opgebouwd uit licht, terwijl het drukwerk wordt verlicht omdat er licht op valt.

Ondanks dat alle beeldschermen zijn opgebouwd uit een RGB-kleurenprofiel, betekent dit niet dat ze precies hetzelfde laten zien. Dit komt onder andere doordat iedere fabrikant zijn beeldschermen net iets anders afstelt. Probeer het zelf maar eens uit. Pak een kleurrijke foto, bekijk deze op twee verschillende beeldschermen en vergelijk ze maar. Grote kans dat je verschil ziet.

De redacties die hun clubblad met editoo maken bestaan vaak uit meerdere personen. Dit is fijn qua verdeling van het werk, maar het zorgt soms voor verschillende verwachtingen. Ieder redactielid heeft waarschijnlijk zijn scherm net anders ingesteld en dus anders verlicht. Het gevolg is dat ieder redactielid een foto nét anders ziet.

toch tot het gewenste resultaat komen!

Het verschil tussen de foto in het papieren clubblad en op het beeldscherm is nooit helemaal op te lossen. Je kunt het wel zoveel mogelijk verkleinen. Waar het om gaat is dat je een referentie hebt. Hiervoor moet je wel de mogelijkheid hebben om een foto te bewerken. In de regel worden foto’s vaak iets donkerder gedrukt dan verwacht. Je zou kunnen zeggen dat foto’s op beeld iets te flets moeten zijn. Toch blijft het een beetje gissen.

Onze support-afdeling adviseert redacties om een handvol foto’s uit eerdere clubbladen te selecteren die naar wens zijn gedrukt. Kies hiervoor verschillende foto’s uit. Bijvoorbeeld foto’s die gemaakt zijn op een zonnige, een bewolkte en een grijze dag. Het gaat om de verschillende soorten belichtingen en het effect daarvan.

Bekijk de referentiefoto’s op hetzelfde scherm met een te gebruiken foto ernaast. Zijn ze wat betreft het licht, contrast en kleurintensiteit gelijk? Dan weet je dat je alles gedaan hebt om tot het gewenste resultaat te komen.

dát hebben we samen mooi gemaakt!

duurzaam drukwerk

Altijd duurzaam FSC® papier, gemaakt in een onze eigen duurzame digitale drukkerij.

snelle bezorging

Voor 12.00 uur besteld, binnen 2 werkdagen in huis. Levering via PostNL & DHL

in 3 stappen klaar

Verzamel je mooiste foto's, plaats ze in onze gratis online app en bestel direct.